Heteslag hos hund

Heteslag er en livstruende tilstand som oppstår når kroppens evne til å holde temperaturen på et normalt nivå ikke fungerer. Mennesker svetter ved høy kroppstemperatur, men dette kan ikke hunder gjøre ettersom de kun har noen få svettekjertler i sine tredeputer.

Hundens øvrige muligheter til å regulere kroppstemperaturen er ved å pese, samt via slimhinner i snuten, tungen og munnhulen. Økt spyttproduksjon gir en mer effektiv avkjøling, men kan bli så intens at hunden blir uttørket.

Årsak

Heteslag kan inntreffe dersom hunden har sittet innestengt i et varmt rom, f.eks en bil. Temperaturen i en bil kan stige svært fort når den står i solen, og alt etter en kort stund kan temperaturen bli farlig høy for hunden.

Å la hunden sitte i bil uten tilsyn når det er varmt eller sol er risikabelt, selv om vinduet er åpent.

En kort stund i bilen kan være tilstrekkelig farlig allerede tidlig på våren, men også å plassere bilen i skyggen på sommeren kan være farlig.

Ved lange bilturer med hunden, om den er plassert lengst bak i bagasjerommet, er det viktig å huske på at luften i bilen ikke har samme mulighet til å sirkulere bak til hunden på grunn av bagasje.

En annen årsak til heteslag kan være når hunden mosjoneres i varmt vær uten at den får avkjøle seg.

Visse raser, som f.eks kortsnutede (brachyocephale), overvektige, tykkpelsede eller hunder med hjerte- og respirasjonsproblemer, kan være følsomme for varmen. De brachyocephale er mer følsomme fordi de har trangere respirasjonsveier og vanskeligere for å pese effektivt en hva en hund med lengre snute har. De kan også hovne opp i respirasjonsveiene når de peser intenst og gjennom dette få enda større vanskeligheter med å puste. Brachyocephale raser kan få heteslag selv ved vanlige utetemperaturer.

Hvert år er det hunder som dør av heteslag.

Hva skjer i kroppen?

Kroppens naturlige evne til å regulere kroppstemperaturen blir forstyrret fordi den omkringliggende temperaturen er for høy. Dette skiller heteslag fra vanlig feber der hjernens temperaturregulerende organ stiller inn kroppstemperaturen. Febernedsettende medisiner hjelper derfor ikke ved heteslag. Dersom kroppstemperaturen overstiger 42˚C, begynner det å skje alvorlige forandringer med kroppens proteiner og celler, noe som kan føre til død.

Symptomer

Dersom en hund rammes av et heteslag, bør den undersøkes av veterinær selv om dyreeieren klarer å få ned temperaturen. De første symptomene kan være at hunden søker mot vann eller kalde gulv der magen avkjøles. Andre symptomer kan være at hunden peser, sikler, har tørre og røde slimhinner, får høy puls og blir urolig og/eller forvirret.

Tegn på heteslag kan også være at hunden ikke orker å reise seg eller faller sammen på tur. I alvorlige tilfeller kan hunden bli uttørket, bli vinglete, få respirasjonsbesvær samt oppkast og blodig diaré. Dersom det er veldig alvorlig kan hunden gå i sjokk og få sirkulatorisk svikt om ikke akutte tiltak settes inn raskt.

Hva kan man gjøre selv?

Mildere former av heteslag kan behandles av dyreeieren. Det første som bør gjøres er å umiddelbart hjelpe til med å senke kroppstemperaturen ved å tilby kaldt vann, holde hunden i ro og kjøle ned kroppen med kaldt (ikke iskaldt) vann.

Man bør måle temperaturen ca hvert 5. minutt til den har kommet ned til 39,5˚C. Kroppen vil fortsette å kjøles ned når pelsen fortsatt er våt. Alvorligere tilfeller av heteslag krever behandling ved nærmeste dyreklinikk eller dyresykehus.

Selv om stabilisering av den overopphetede hunden gjøres på egen hånd, bør veterinær oppsøkes ettersom den forhøyede temperaturen kan forårsake skader på kroppens organer.

Hva kan man gjøre om man ser en hund som sitter i en varm bil?

Prøv å få tak i eieren av bilen. Lykkes du ikke, eller om situasjonen blir akutt, bør du:

  • ta kontakt med politiet
  • knuse ruten i nødstilfelle
  • skrive ned bilens registreringsnummer 
  • notere tidspunkt 

Når bør veterinær oppsøkes?

Når man ikke selv klarer å kjøle ned milde tilfeller av heteslag eller når hunden viser symptomer som beskrevet over.

Behandling hos veterinær

Normal kroppstemperatur for en hund ligger som regel mellom 38-39˚C. Diagnosen stilles som regel ved temperaturmåling sammen med hundens symptomer.

Behandlingen går ut på å avkjøle hunden samt å opprettholde sirkulasjon og blodtrykk ved å gi intravenøs væske. Blodprøve analyseres vanligvis for å kontrollere blodets koagulasjonsevne og øvrige blodverdier. Det er ofte nødvendig at hunden oppstalles for oppfølgende blodprøver og monitorering av temperatur, puls, blodtrykk og allmenntilstand.

Etterbehandling

Skader på de indre organene, celler og blodlegemer kan vise seg et par dager etter et heteslag i form av anemi (blodmangel), samt nyre- og leverskader. Vanligvis tar man hunden inn på kontroll for oppfølgende blodprøver.

La heller hunden bli igjen hjemme om den må sitte i bilen en varm sommerdag. Heteslag kan komme raskere enn forventet!

 

Redigert av veterinær i AnCura, februar 2023.

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.