Løpetid hos tispe

Første gang en tispe får løpetid vil hun vanligvis være mellom 6 og 12 måneder gammel. Tidspunktet varierer fra hund til hund og rase til rase. Vanligvis får de største hunderasene senere løpetid enn mindre raser. En typisk løpetid varer i ca. tre uker, men også lengden kan variere noe fra hund til hund.

En tispe får løpetid ca. hver 6. til 8. måned. Noen hunder har opptil 1,5 år mellom løpetidene, mens andre kun har 5 måneder.

Løpetid og adferd

Det er helt normalt at en tispes adferd endrer seg under løpetiden. Hunden er påvirket av hormoner og kan være interessert i hannhunder, mindre lydig eller ikke virke å være helt seg selv. Det kan hjelpe hunden om du bruker litt ekstra tid på turer, bygge selvtillit og aktivisering og lek i denne perioden. Siden lydigheten kan være en utfordring i denne perioden, bør du holde tispen i bånd. Selv en veloppdragen hund kan bli opptatt av andre ting under løpetiden, og det krever ikke mange sekunders uoppmerksomhet for at en hannhund kan gjøre en tispe drektig. 

De fire fasene

Tispens brunstsyklus kan deles inn i 4 faser:

  • For-brunst (proøstrus): varer ca. 9 dager. De ytre kjønnsorganene hovner opp og det ses blodig utflod fra skjeden.
  • Brunst (østrus): varer ca. 9 dager. Utflod fra skjeden blir gulaktig, men det kan være litt blod fortsatt. Det er i denne perioden tispa aksepterer paring, har eggløsning og kan bli drektig.
  • Hvile-fase (metøstrus): varer ca. 70 dager.
  • Uten brunst (anøstrus) varer ca. 125 dager. 

Eggløsning og paring

Mens tispa er i for-brunst vil hannhunden være interessert i henne, men hun vil ikke akseptere paring. Cellene i skjeden endrer utseende i for-brunsten og derfor kan dyrlegen ta en celleprøve fra skjeden og si hvor langt i syklusen tispa er.

Eggløsningen skjer typisk fra midten av brunsten til slutten. Eggløsningstidpunktet varierer fra hund til hund og løpetid til løpetid.

Måling av progesteroninnhold

Hvis man ønsker å pare tispa, kan man fastslå eggløsningstidspunktet ved å ta flere blodprøver som måler stigningen av progesteroninnholdet i blodet. 

Hormonanalyser spiller en viktig rolle i overvåkningen av fysiologiske prosesser hos hunder, spesielt i forbindelse med løpetiden. For å fastslå det mest optimale tidspunktet for parring, benyttes analyser hvor progesteronnivået i blodet måles over flere påfølgende dager.

Dette gjøres med en celleprøve fra skjeden for å gi et helhetlig bilde av tispens reproduktive status. Slike analyser er avgjørende for å kunne identifisere den nøyaktige perioden hvor tispen er mest mottakelig for parring, sikrer vellykket befruktning, og dermed potensielt øker sjansen for en vellykket drektighet.

Du kan lese mer om hormonanalyser her

 

Redigert av veterinær i AniCura, mai 2023

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.